LAN_SITELINKS_183
bullet Начало
bullet За стила на управление в Османската империя и днес
bullet Износът на български стоки за Сърбия, Черна гора,
bullet Студенти искат оставки
bullet „Данон” и „М тел” злоупотребяват с нас и децата ни
bullet ГАГАУЗИТЕ В БЕСАРАБИЯ
bullet Облеклото на гагаузите
bullet Българската политика към Бесарабия
bullet ПРЯКОРИТЕ - СИТУАЦИИ НА ВЪЗНИКВАНЕ
bullet Планът "Баязид-2"
bullet Странджа крие тайната на Бастет
bullet Под новото турско робство
bullet За проекта 'Родното'
bullet Условия за участие
bullet КАКВО ПРОГОНИ БРИТАНЦИТЕ ОТ ПАЗАРА НИ?
bullet Българското вино
bullet Гагаузите
bullet Десет причини да не допускаме ‘майстор’ в дома си
bullet Траките са Българи
bullet Малоазийските българи
bullet Авторско право
bullet Бурса, 19 години след “голямата екскурзия”
bullet История на България
bullet Форум
bullet On line ателие
bullet Връзки
bullet Добави сайт
bullet Връзка с нас
bullet Статии
bullet Атентатите от възродителния процес
bullet Манастира 'Св. ИЛИЯ' - 'Текето'
bullet 112 – най-после
bullet Ран: Уроци от чужбина*
bullet Новини

'Текето' - историческата памет на Добруджанци
,ТЕКЕТО” – ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ НА ДОБРУДЖАНЦИ

teketo400.jpg Легендата: „Между селата Надежда и Александрия се намира обширната местност „Текето”. Там в огромен двор се помещава манастир с дървен параклис и обширна стряха. В средата на огромното южно помещение се намира гроб приел мощите според легендата на Свети Илия.Северо-
източно от параклиса в малка котловина тече лековит извор”.
Днес го няма село Надежда и гроба на светеца, но има реликви, които ни напомнят за всичко това.Хората си създават възпоменателни знаци, съхраняващи националната памет и предаващи я на бъдещите поколения.
От стария манастир е останала дърворезбата върху западната стена на южното помещение – релефно изобразена човешка ръка до китката, сабя, дърво и саркофаг с два свещника на него.
Голям камък е запазил човешки стъпки и следи от копита на животно. Народното предание разпознава в тях стъпките на Свети Илия и копитата на магарето му.
Изворът и до днес ликува, параклисът и манастирът отново са съградени.Историята на това място е забулена в тайни и легенди.Човек трудно може да се ориентира кое е действителност и кое фолклор. Фактът обаче, че и до днес това място събира стотици българи е достатъчно красноречив за неговата значимост.
Село Александрия се появява веднага след Освобождението, но по тези земи е имало живот хиляди години преди това. На 1,5км. северозападно от селото се намира местността „Текето”.Думата „теке” има арабски произход и означава „молитвен дом”. Останките от съществуващия храм го датират от края на ХVІІ и началото на ХVІІІв.Материалът на параклиса е по-стар от ХІVв.когато е съграден, после неколкократно опожаряван и отново издиган манастира. Село Александрия носи името на цар Иван Александър по ,чиято поръка е направен манастирът.
Мястото е харизматично, появата му е свързана с чудо – иначе как да си обясним наличието на такъв извор в ХХІвек.
Легендите, свързани с появата на „Текето” са много. Една от тях разказва как след продължи-
телна суша Свети Илия слязъл от небето и понеже бил тежък стъпките му се отбелязали в камъка, от едно дърво чрез чудо направил манастир за една нощ.За да избере място хвърлил секирата си. От хълма тя паднала точно сред скали и баири до голяма и силна вода.
Друга легенда твърди, че светецът пожелал да бликне вода, която да лекува хората от болести и очебол.
„Текето” е свещено място и за мюсюлманите. На Илинден те колят корбан, нощуват до извора, който изцелява. Вярват, че на това място е погребан Мустафа Кинаад или само Мустафа, който има силата на светец и затова цялата местност – земята и водата са лечебни.
В миналото на 2 август на „Текето” е ставал голям събор. На Гергьовден ежегодно идвали и казълбашите / най-старите потурчени добруджанци /.
Традицията на събора е подновена от съвременниците. От 12г. на Илинден самодейни състави от цялата страна и чужбина за два дни огласят това кътче от Добруджа. За млади и стари събора се превръща в истински празник. Възстановяването на традициите, свързани с тази чудна местност се извършват с инициативата, даренията и доброволния труд на родолюбиви добруджанци.
На 2 август 2001г. на мястото на стария параклис бе издигнат кръст с височина осем метра, осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Ивелина Бошнакова


Вижте повече за ежегодния събор 'Текето'

 
Рекламна агенция Танграм Печатница България Билбордове България Календари Имот днес xDepo

Здравей
Потребител:

Парола:

[ ]
Алманах Македония - 1000 стр.
almanah_baner.jpg

На този ден...
8-12-2006
Св. преподобни Паталий

Имоти от Варна
Посетете Порталът за имоти на Варна - Имот Днес.
Имоти от Варна и областа, статии и анализи на пазара на имоти във Варна.
Всички материали, графични знаци, аудио и видео файлове публикувани в сайта и/или части от тях са обект на авторското право в този смисъл са защитени от закона. Ползването им без изричното разрешение на екипа на Rodnoto.com е абсолютно забранено и се преследва от закона за авторското право и сродните му права. Сайтът е създаден от Танграм медия груп ЕООД
Сайтът се поддържа от Танграм медия груп ЕООД

imotdnes.jpg
{THEMEDISCLAIMER}