LAN_SITELINKS_183
bullet Начало
bullet За стила на управление в Османската империя и днес
bullet Износът на български стоки за Сърбия, Черна гора,
bullet Студенти искат оставки
bullet „Данон” и „М тел” злоупотребяват с нас и децата ни
bullet ГАГАУЗИТЕ В БЕСАРАБИЯ
bullet Облеклото на гагаузите
bullet Българската политика към Бесарабия
bullet ПРЯКОРИТЕ - СИТУАЦИИ НА ВЪЗНИКВАНЕ
bullet Планът "Баязид-2"
bullet Странджа крие тайната на Бастет
bullet Под новото турско робство
bullet За проекта 'Родното'
bullet Условия за участие
bullet КАКВО ПРОГОНИ БРИТАНЦИТЕ ОТ ПАЗАРА НИ?
bullet Българското вино
bullet Гагаузите
bullet Десет причини да не допускаме ‘майстор’ в дома си
bullet Траките са Българи
bullet Малоазийските българи
bullet Авторско право
bullet Бурса, 19 години след “голямата екскурзия”
bullet История на България
bullet Форум
bullet On line ателие
bullet Връзки
bullet Добави сайт
bullet Връзка с нас
bullet Статии
bullet Атентатите от възродителния процес
bullet Манастира 'Св. ИЛИЯ' - 'Текето'
bullet 112 – най-после
bullet Ран: Уроци от чужбина*
bullet Новини

112 – най-после
112 – най-после

Автор: Зорница Манолова

Само преди 10 дни телефонът за спешна помощ 112 стана напълно действащ и със 100% покритие на цялата територия на България. Мисля, че след финала е редно да обобщим през какво преминахме и как беше пуснат телефонът.

Номер 112 е въведен през 1991 г. за предоставяне на единен номер за спешни повиквания във всички страни-членки на Европейския съюз. Целта е всички граждани на ЕС да имат бърз, удобен и сигурен достъп до спасителните служби. Идеята е набирането да е безплатно и да може да се осъществи както от мобилните, така и от стационарните телефони. От 1998 г. ЕС поставя изискването всяка държава-членка да осигури възможност за безплатно повикване. България поема ангажимента за изграждане на единия европейски номер за спешни повиквания 112 по Глава 19 „Телекомуникации и информационни технологии" от Договора за присъединяване на страната ни към ЕС. 

Дотук - добре, но започват да изникват множество проблеми при стартирането на проекта. Бариера са както чисто организационните и структурни проблеми като логистиката и езиковите бариери, свързани с осигуряването на служители, които обслужват клиентите на 112 на няколко езика, така и проблеми като изначалното дефиниране на понятието „спешен случай", на който ще се отзовават в 112.

Така първият регионален център в България е изграден в София на 7 юли 2007 г. и покрива около 2 млн. души т.е. приблизително ¼ от населението на страната.

След това два пъти се налага отпускане на извънредни средства, включително 48 млн. лева от излишъка, разпределени между отговорните за проекта институции: Министерството на държавната политика при бедствия и аварии - 26 млн. лв., Министерството на вътрешните работи - 6 млн. лв., Министерството на здравеопазването - 3 млн. лв. и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения -13 млн. лв. Да не забравяме, че тези пари са отпуснати извънредно и данъкоплатецът, който няма нищо общо с проблемите по въвеждането на 112, е най-пострадалият от ситуацията. Освен това получихме и няколко порицания, което изобщо не е приятно и не влияе добре на мнението за България.

Два пъти ЕС ни скастри, заради проблеми при изпълнението - един път през 2007 и втори - през 2008 г. Точно преди приключването на проекта беше отложено и изпълнението на наказанието по последното предупреждение. Така, след многократни забавяния, отлагания и предупреждения, най-после 112 действа или поне би трябвало да действа.  

Сега само остава да се надяваме, че при възникнала ситуация ще можем да се ползваме от услугите на спешния телефон и след като вече няколко пъти си доплащахме за услугата няма да се наложат непредвидени корекции и ощетяване на бюджета и данъкоплатците, заради грешки при функционирането.

Източник: Институт за Пазарна икономика
Рекламна агенция Танграм Печатница България Билбордове България Календари Имот днес xDepo

Здравей
Потребител:

Парола:

[ ]
Алманах Македония - 1000 стр.
almanah_baner.jpg

На този ден...
17-4-2006
* ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЛНИК

Имоти от Варна
Посетете Порталът за имоти на Варна - Имот Днес.
Имоти от Варна и областа, статии и анализи на пазара на имоти във Варна.
Всички материали, графични знаци, аудио и видео файлове публикувани в сайта и/или части от тях са обект на авторското право в този смисъл са защитени от закона. Ползването им без изричното разрешение на екипа на Rodnoto.com е абсолютно забранено и се преследва от закона за авторското право и сродните му права. Сайтът е създаден от Танграм медия груп ЕООД
Сайтът се поддържа от Танграм медия груп ЕООД

imotdnes.jpg
{THEMEDISCLAIMER}