LAN_SITELINKS_183
bullet Начало
bullet За стила на управление в Османската империя и днес
bullet Износът на български стоки за Сърбия, Черна гора,
bullet Студенти искат оставки
bullet „Данон” и „М тел” злоупотребяват с нас и децата ни
bullet ГАГАУЗИТЕ В БЕСАРАБИЯ
bullet Облеклото на гагаузите
bullet Българската политика към Бесарабия
bullet ПРЯКОРИТЕ - СИТУАЦИИ НА ВЪЗНИКВАНЕ
bullet Планът "Баязид-2"
bullet Странджа крие тайната на Бастет
bullet Под новото турско робство
bullet За проекта 'Родното'
bullet Условия за участие
bullet КАКВО ПРОГОНИ БРИТАНЦИТЕ ОТ ПАЗАРА НИ?
bullet Българското вино
bullet Гагаузите
bullet Десет причини да не допускаме ‘майстор’ в дома си
bullet Траките са Българи
bullet Малоазийските българи
bullet Авторско право
bullet Бурса, 19 години след “голямата екскурзия”
bullet История на България
bullet Форум
bullet On line ателие
bullet Връзки
bullet Добави сайт
bullet Връзка с нас
bullet Статии
bullet Атентатите от възродителния процес
bullet Манастира 'Св. ИЛИЯ' - 'Текето'
bullet 112 – най-после
bullet Ран: Уроци от чужбина*
bullet Новини

Пловдивските студенти искат оставката на военния министър, в четвъртък излизат на протест
Пловдивските студенти искат оставката на военния министър, в четвъртък излизат на протест

Академичното ръководство на ПУ „Паисий Хилендарски” търси съдействие от премиера и НДСВ да се отмени търгът за продажбата на спорния парцел

Протестно шествие на студентите от всички пловдивски висши училища ще има в четвъртък, ако Министерството на отбраната не отмени обявения търг за продажба на държавен имот, предвиден за ново общежитие на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Това съобщи ректорът на четвъртия по големина университет у нас и най-голямото висше училище в Южна България проф. дфн Иван Куцаров на извънредна пресконференция днес.

Ако исканията ни не бъдат чути и теренът не бъде преотстъпен за построяване на общежития ще пристъпим към блокиране на „Пазарджишко шосе” и искане на оставката на военния министър Николай Цонев, заявиха членовете на Студентския съвет на Пловдивския университет.

Протестът на студентите и академичното ръководство на ПУ е провокиран от обявения на 26 март търг с тайно наддаване за продажба на държавен терен от 17,6 дка. Той се намира на бул. „България” №238 – точно пред лицето на новия корпус на Пловдивския университет, и от години е предназначен за изграждане на студентски общежития, библиотека и спортна база.

Смятаме, че търгът е прибързан – той е целенасочен и насрочен така, че да изпревари публикуването на промените в Закона за устройство на територията в „Държавен вестник”, заяви ректорът на университета. Поправката цели да се спрат промените в предназначението на терени, отредени за нуждите на здравеопазването, образованието, науката и културата и тя бе гласувана от Народното събрание миналия петък, 20 февруари.

Спорният имот фигурира в подробния устройствен план на ПУ “Паисий Хилендарски” от 1973 г., но по стечение на обстоятелствата след 1989 г. се стопанисва от Изпълнителна агенция “Държавна собственост на МО”, обясни зам.-ректорът доц. д-р Запрян Козлуджов и показа документи. От тях става ясно още, че на 15 ноември 2006 г. с Постановление на Министерски съвет парцелът е одобрен за “проектирането на Подробен устройствен план за регулация и застрояване на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и изграждане на обекти върху 293 440 кв. метра”.

Въпреки че под Постановлението на МС от 2006 г. стои подписът на премиера Сергей Станишев, в края на миналата година статутът на спорния терен е сменен от публична държавна на частна държавна собственост. Това означава, че имотът може да се продава.

Проблемът изправя държавата срещу самата държава – има решение на МС за предоставяне на парцела на ПУ, а Министерството на отбраната го игнорира, сменя статута на собствеността и насрочва търг, смятат в академичното ръководство на Университета.

Нашата позиция трябва да бъде ясно разбрана – Пловдивският университет не се опитва да си присвои незаконно терен, а да бъде взето най-доброто решение за всички, подчерта доц. Козлуджов. Той не е съгласен да се противоставят младите семейства на военослужещи, които имат нужда от дом, и студентите, но теренът е отреден за построяване на нови общежития и спортни бази.

Не съм убеден, че с продажбата на 17,6 дка Министерството на отбраната ще се постигне същият ефект, който би имало от изграждането на студентски кампус – една дългосрочна инвестиция в държавното образование. Още повече, че законът позволява прехвърлянето на държавни терени от едно на друго държавно ведомство, припомни доц. Козлуджов.

Инициатор на промените в ЗУТ е самият министър-председател, затова ние се обръщаме лично към него и апелираме законът да се прилага стриктно, казаха от академичното ръководство на университета. На пресконференцията днес те се обърнаха и към ръководството на НДСВ, от чиято квота в правителството е назначен министърът на отбраната Николай Цовен, да се отмени търгът и да не се създава обществено недоволство.

Да не забравяме, че промените в ЗУТ бяха предизвикани от ситуацията в Студентски град в София, където терени и сгради не се ползваха по предназначение – на тях се строяха дискотеки, барове, игрални зали. Ние не искаме това да се случи и в Пловдив, подчерта ректорът проф. Иван Куцаров. И обясни, че за разрешаване на казуса със спорния терен има подкрепата на всички ректори на висши училища в страната и на Националното представителство на студентските съвети. Исканията на пловдивската академична общност се подкрепят и от всички пловдивски депутати, Министерството на образованието и науката, Общинския съвет и Областната управа.

Ако имотът ни бъде предоставен, ПУ “Паисий Хилендарски” няма да иска държавна субсидия за построяването на общежитията, каза помощник-ректорът н. с. Румен Киров. Висшето училище вече има предложения от  двама инвеститори – испанска и израелска фирма, които са готови да построят новия кампус със средства по европейски програми. В него ще има минимум 800 легла, което ще облекчи социалния проблем на останалите пловдивски университети, чиято база сега се ползва от най-голямото висше училище в Южна България, каза Киров.
Рекламна агенция Танграм Печатница България Билбордове България Календари Имот днес xDepo

Здравей
Потребител:

Парола:

[ ]
Алманах Македония - 1000 стр.
almanah_baner.jpg

На този ден...
27-2-2006
Св. преподобни Прокопий Декаполит - изповедник

Имоти от Варна
Посетете Порталът за имоти на Варна - Имот Днес.
Имоти от Варна и областа, статии и анализи на пазара на имоти във Варна.
Всички материали, графични знаци, аудио и видео файлове публикувани в сайта и/или части от тях са обект на авторското право в този смисъл са защитени от закона. Ползването им без изричното разрешение на екипа на Rodnoto.com е абсолютно забранено и се преследва от закона за авторското право и сродните му права. Сайтът е създаден от Танграм медия груп ЕООД
Сайтът се поддържа от Танграм медия груп ЕООД

imotdnes.jpg
{THEMEDISCLAIMER}