LAN_PRINT_135: Стефан Гамизов
(LAN_PRINT_86 Misc)
LAN_PRINT_94 Manahov
четвъртък 24 юли 2008 - 08:41:17

Стефан Гамизов: България е толкова зле, че не може да се оправи с реформи

Източник: БГНЕС

В България много хора и политици погазват Конституцията, заяви експертът Стефан Гамизов по Нова телевизия. Като най-ярък пример от негова гледна точка, той посочи кмета на София Бойко Борисов, който нарича себе си неформален лидер на партия ГЕРБ.
"Не може да има неформален лидер на партия, както не може да има неформален съпруг", уточни той. Гамизов е създал със свои съмишленици още през 2004 г. фондация, която е базирана във Вашингтон е се занимава с това да предотвратява корупционни и лоши практики в България. Според него, България е толкова зле, че не може да се оправи с реформи, а да се върне към тезисите на средновековна Европа от 1517 г. на Лютеранството.

Политическата класа в България е мъртва, тя дори не агонизира, а единственото нещо, което прави в момента, е да разпространява зарази, смята Гамизов. България няма нужда от реформа, а от цялостна реформация, защото корупцията се превръща в начин на живот, добави той.

Според него в България вече няма ляво и дясно, тъй като политическите субекти се организират само за да решат финансовите проблеми на своите ръководители. Сред най-корупционните сделки Гамизов посочи проекта АЕЦ "Белене" и замените на земи.

Според него ДПС е "дълбоко корумпирано", а лидерът на партията Ахмед Доган е лошо функциониращ демократ, тъй като донякъде спазва закона. Симеон Сакскобургготски заема в моите очи доста отрицателно място, тъй като прекрати нормалните демократични процеси и въведе странна форма на вождизъм, която не съществува никъде по света, каза Гамизов.

Според него един от демократите у нас е премиерът Сергей Станишев, тъй като се опитва да следва конституционните си правомощия, докато президентът Георги Първанов се опитвал да бъде по-влиятелен в обществото отколкото Конституцията му позволява.

Стефан Гамизов изрази надежда да няма да има предсрочни избори, тъй като с тях ще се сложи край на прехода. Той беше режисиран така, че да завърши с голяма катастрофа. Нека нещо да направим в рамките на тази една година, за да се подготвим за тази катастрофа, добави експертът.Кой е Стефан Гамизов
Източник: нетинфо

Повечето всекидневници днес се надпреварват да се занимават с личността на активния в медийните си изяви анализатор, който предизвика няколко скандала през последните месеци

"Дали Стефан Гамизов е избран от неизвестни у нас американски кръгове за техен говорител? Ако се проследят изразите му, ще се види, че той използва щампи, заклинания, при него няма логика", пише във в. "Труд" Валерия Велева.

Повечето всекидневници днес се надпреварват да се занимават с личността на активния в медийните си изяви анализатор, който предизвика няколко скандала през последните месеци, а вероятно е една от причините и за сензационното интервю на президента Георги Първанов.

"Хипотезите са две: вкаран е в матрица, заложена другаде. Или пък си измисля всичко това, за да му се придава повече тежест. Научен да прокарва чужди интереси, Гамизов влага цялата си амбиция в гонитбата на успеха", пише "Труд".

Валерия Велева го представя така:

"Кой е Стефан Гамизов? Политическа врачка, новият месия, шарлатанин, Остап Бендер, социолог, политолог, икономист, консултант, лобист, бъдещ политик...

Роден е на 15 април 1971 г. в Лясковец, след развода на родителите си се преселва с майка си в Монтана, където завършва природоматематическата гимна­зия. После следва в Минно-геоложкия институт в София. Започва и дребен бизнес.

Тежка болест, за която не иска да говори, го принужда­ва на 24 години да прекъсне образованието си. Преодолява изпитанието и на 30 години заживява със само­чувствието, че "може да се справи с всичко, даже и със смъртта, когато тя идва, без да й е време".

Връща се в университета, взема някой друг изпит, но го напуска, защото преценява, че не може да прави това, за което учи. Болката и страда­нието са изострили сетивата му до степен, че приема жи­вота само в черно-бели кра­ски... С многобройни интервюта от две го­дини залива интернет про­странството, пресата и теле­визиите. Стремежът му за самоизява е болезнен."

След като обстоятелствено описва опитите на Гамизов в бизнеса - успешни и неуспешни - Велева посочва, че след 2001 г. той е създал няколко компании за бизнес услуги и ги регистрирал в "Младост"2, където и досега живее със семейството си.

През 2002 г. учредил сдружение "Национален клуб по приложна стрелба-Динамик" заедно със сина на някогашното идеологическо величие на БКП Венелин Коцев.

След това интересите му се насочили към енергети­ката. Провалил се в бизнес с японската компания "Мицуи", която искала да пробие в българските ТЕЦ-ове.

Пробвал се и в други ТЕЦ-ове, в АЕЦ "Белене", но все удрял на камък. Интересите му го сблъскали с Богомил Манчев, шеф на Българския атомен форум, чиято фирма "Риск инжене­ринг" е архитект-консултант на "Белене". Гамизов кратко коментира пред "Труд" : "Ние знаем как да се справяме с хора като г-н Манчев".

Движи се с многолюдна тежка охрана, разказва как фир­мата му предпазва големите корпорации от изнудвания на криминални и политически субекти, но не казва кои са му партнь­орите и контрагентите.

Според Валерия Велева като политически коментатор любимите му теми са "путинизация на политиката", "първановизация на бизнеса", енергийната мафия, която "може да пробва да направи преврат у нас" и заплашени­ят от покушение премиер Станишев.

Виждан е да влиза с охраната си в Министерския съвет, за да говори с "икономически съветник".Пред "Труд"

чертае раз­делителната линия между президент и премиер:

"За някои американски сенатори и конгресмени Първанов е крайно неудобен, защото е станал проводник на руските енергийни интереси на Бал­каните. С проекта "Южен по­ток" Първанов едва ли не про­правял пътя на Русия до съ­рцето на Европа и затова ще бъде подложен на безмилост­на атака".

Гамизов твърди, че във влиятелни американски издания се трупа масив от файлове за Първанов, които в даден момент ще се превър­нат в страховити за българите публикации. Ако се вярва на Гамизов - в геополитическата енергийна битка американ­ците се чувстват предадени.

И Бойко Борисов щял бъде атакуван, но през австрийски и немски издания, заради миналото си. Целта била не се допусне сближаването му с президента и в никакъв случай ГЕРБ да не дойде на власт.

В тази епична битка Станишев бил добрият, защото "не се е срещал 7 пъти с Путин като Първанов" и защото бил харесван от бъдещата американска администрация.

На свой ред "24 часа" представя

три възможни варианта за ролята на Гамизов:

* Да става все по-търсен за енергийни проекти експерт, да играе за нов десен лидер, да лобира за Станишев - сега и дългосрочно.

* Все по-често му се лепи етикет на близост с бизнесмена с политически амбиции Христо Ковачки. Но тази хипотеза дразни самия Гамизов и той я отрича.

Според Станимир Въгленов, автора на "24 часа", Гамизов е от хората, които правят впечатление и с външния си вид, и с интелекта си, дори без да парадира с начетеност, и с ръста си - 190 см.

"Да дойдат данъчните да видят какво и как съм правил, дейността ми е напълно прозрачна. Ясно е с какво се занимават фирмите и фондациите ми в България, нямам какво да крия", казва човекът, който твърди, че има една от шестте компании в Европа, които се занимават с предотвратяване на лоши бизнес практики.

Популярният социален антрополог Харалан Александров, който участва с Гамизов във фондацията "Референдум.бг", казва: "В негово лице разпознавам за първи път в България автентичен самосъздал се граждански активист от англосаксонски тип. Съчетанието от качества като предприемчивост и религиозност, прагматизъм и идеализъм, методичност и вдъхновеност, патриотизъм и космополитизъм е присъщо на американската гражданска култура и за жалост е доста рядко по нашите земи."

Историкът Божидар Димитров пък категорично го определя за "типичен Остап Бендер, който ще си изпати".

"Обяснява дейността си като политолог със силното си гражданско чувство, но гражданите не се движат с брониран автомобил и с още две коли, охраняващи го мутри", заявява за "24 часа" директорът на Националния исторически музей, който се представя за еднакво близък и до Георги Първанов, и до Бойко Борисов.Информация от информационна агенция 'Стандарт'


Стефан Гамизов: Чака ни политическа катастрофа Догодина ще ни управлява правителство от охранители и бели якички

петък, 30 май 2008

София

Премиерът Станишев е обект на постоянен заговор да бъде отстранен, той и десните партии са част от нормалния политически процес, заяви тази сутрин пред БТВ анализаторът Стефан Гамизов. По негови прогнози следващата година ни чака политическа катастрофа и правителство, съставено от охранители и бели якички. Следващите избори ще са много ожесточени, ще се направи опит да се легализират парите, натрупани отвъд закона през последните 17 години и не е изключено да се стигне и до политически убийства, прогнозира още анализаторът.

Един от шефовете в ДАНС е свързан с организираната престъпност, заяви още Гамизов, но отказа да даде повече подробности. По оценката му ДАНС е добре структурирано начало за борба с организираната престъпност, но агенцията си носи лошите практики от автоматичното събиране на няколко служби. Трябва да се осигури една година време за структурирането на службата, чиято имунна система да изхвърли хората, които вредят на обществото. Задачата ни е само да подсетим правоохранителните органи да видят нещо, което се правят че не виждат, допълни Гамизов. Важно според него е обществото да не се поддаде на натиска за предсрочни избори. Защото българската политика е място за правене на пари, а не за служене на обществото Корупцията е заговор към ДНК на обществото, каза още анализаторът
Той е председател на УС на фондация „Референдум.бг” и има фирма, специализирана в предотвратяване на лоши бизнес практики.
Информация от afera.bg


Стефан Гамизов: Мафията има къртица в ДАНС, чакат ни политически убийства!

Дата: 30-05-2008 09:42

В момента политическият живот в България е разделен на две части – от едната страна са премиерът Сергей Станишев и десните политически сили, а от другата страна – президентът Георги Първанов, столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и партията на Волен Сидеров “Атака”, твърди експертът.

'България може да осъмне през пролетта на следващата година преди редовните избори с политически убийства и кървави избори', каза в предаването “Тази сутрин” на бТВ икономическият експерт Стефан Гамизов. Гамизов подчерта, че всички онези, през които минаават мръсните пари неистово са притеснени от натиска отвън у нас да има операция “Чисти ръце”. Експертът анализира, че самият премиер е поставен на непрекъснат заговор вътре в партията си и отвън, и нищо чудно той да стане скоро истинска мишена за мафията.

В момента политическият живот в България е разделен на две части – от едната страна са премиерът Сергей Станишев и десните политически сили, а от другата страна – президентът Георги Първанов, столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и партията на Волен Сидеров “Атака”, каза още Стефан Гамизов.

Фигура от висшето ръководство на ДАНС е къртица на мафията, хвърли бомбата Гамизов, но отказа да назове конкретно име. Според експерта, това обаче не е шефа на ДАНС Петко Сертов. Неговите заместници са бившият директор на Национална служба “Сигурност” Иван Драшков и ексшефът на военното контраразузнаване Николай Николов.

Стефан Гамизов е собственик на фирма, специализирана в предотвратяване или ликвидиране на лоши бизнес практики - корупция, нерегламентиран натиск от страна на корпоративни и криминални субекти за извличане на нерегламентирани облаги.

Гамизов бе категоричен и, че Бойко Борисов ако бъде убит, то няма да е по-политически причини, а ще е свързано с миналото му като охранител. Експертът уточни, че Борисов не е от хората, които могат да бъдат причислени към каузата за извършване на оздравителни процеси в българското общество.

Afera.bgLAN_PRINT_303Rodnoto
( http://www.rodnoto.com/news.php?extend.24 )